<![CDATA[ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - Άρθρα]]>Sat, 27 Apr 2024 02:43:06 +0300Weebly<![CDATA[Ανακοίνωση ΠΦΣ : Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής εμβολίου]]>Mon, 05 Apr 2021 14:44:39 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/pfs-den-ginetai-allagi-tou-emboliou-kata-tis-covid-19-sta-farmakeiaΗ πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση στην οποία προχώρησε μετά την αυξημένη προσέλευση πολιτών στα φαρμακεία και την άσκηση πίεσης στους φαρμακοποιούς για επιλογή νέου ραντεβού και μάλιστα με επιλογή εμβολίου, μετά την ακύρωση του προεπιλεγμένου από το σύστημα.
Τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca αυξάνουν τις επιφυλάξεις των πολιτών, οι οποίοι, φέρεται, μετά την πληροφόρηση ότι μπορεί να κάνουν επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους και με επιλογή εμβολίου, σπεύδουν στα φαρμακεία, ώστε οι φαρμακοποιοί να κάνουν αυτήν την αλλαγή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές και συνωστισμός. Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, επίσης, καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΦΣ: "Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα". Επίσης, προστίθεται: "Επομένως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου".
]]>
<![CDATA[Κορονοϊός : Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τα self test Covid-19.]]>Fri, 02 Apr 2021 09:57:21 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/erwtiseis-apantiseis-gia-ta-self-test-covid-19
Ποια είναι η διαφορά self τεστ και rapid τεστ ;

Το self τεστ αποτελεί μέσο ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ και θα το διενεργεί μόνος του ο πολίτης.
Το rapid τεστ αποτελεί διαγνωστικό μέσο και το διενεργεί επιστήμονας υγείας.


Πόσα self τεστ και πόσα rapid τεστ δικαιούμαι το μήνα ΔΩΡΕΑΝ ;
Στην παρούσα φάση ο κάθε πολίτης δικαιούται 4 self test το μήνα τα οποία θα μπορεί να παραλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ από το φαρμακείο της επιλογής του.
Τα rapid τεστ δε διατίθενται δωρεάν αλλά πωλούνται όπως όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας τεστ από τα φαρμακεία ;
Όχι. Η διενέργεια οποιουδήποτε τύπου τεστ διάγνωσης Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία απαγορεύεται για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού.

Πότε μπορώ να προμηθευτώ δωρεάν self τεστ από το φαρμακείο της επιλογής μου; Αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου.

Πότε μπορώ να αγοράσω rapid τεστ από το φαρμακείο της επιλογής μου ;
Η πώληση rapid τεστ , κατόπιν υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα.
]]>
<![CDATA[Δεν θα γίνονται στα φαρμακεία τα rapid test]]>Tue, 30 Mar 2021 21:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/den-tha-ginontai-sta-farmakeia-ta-rapid-testΣε απόσυρση της ρύθμισης που παρέχει δυνατότητα στα φαρμακεία να διενεργούν rapid τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού προχώρησε το υπουργείο Υγείας. 

Κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων μεταξύ των οποίων και για το πρώτο άρθρο που καταγράφει τον τρόπο διάθεσης των ταχέων τεστ από φαρμακεία

Σύμφωνα με το επίμαχο απόσπασμα των αλλαγών η φράση «να χορηγείται το δικαίωμα ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς» διαγράφεται.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελούσε αίτημα των φαρμακευτικών συλλόγων. 

Πλέον με την νομοτεχνική βελτίωση τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν τα ταχέα τεστ όχι όμως να τα διενεργούν


Πηγή:farmakopoioi.blogspot.com/
]]>
<![CDATA[11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19]]>Sun, 28 Mar 2021 21:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/11-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-emvoliasmo-kata-tis-covid-19Απαντήσεις σε έντεκα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 έδωσαν ειδικοί λοιμωξιολόγοι, όπως η Dr Deborah Cotton (καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης), ο Dr Carlos del Rio (καθηγητής Ιατρικής, Παγκόσμιας Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory), και ο Dr Paul Sax (καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Harvard) στο φόρουμ του Annals of Internal Medicine.
Στις ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει έγκριση τρία διαφορετικά εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2, των εταιρειών Pfizer, Moderna, και Johnson & Johnson, ενώ αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Έως τις 22 Μαρτίου το 17,4% των Αμερικανών πολιτών ήταν πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 32% είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις απαντήσεις των ειδικών στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντένδειξη να εμβολιαστούν;
Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αντένδειξη για εμβολιασμό. Σε αυτούς ανήκουν όσοι έχουν ενεργό λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη. Επίσης, όσοι έχουν γνωστή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου mRNA, θα ήταν σωστότερο να λάβουν εμβόλιο διαφορετικής τεχνολογίας. Δεν συνίσταται, προς το παρόν, ο εμβολιασμός για όσους είναι κάτω των 16 ετών.

Ποιος θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό;
Στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προηγηθούν στον εμβολιασμό ανήκουν όσοι είναι επικίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρή νόσο όπως υπερήλικοι, παχύσαρκοι, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας λόγω του αυξημένου κινδύνου έκθεσης.

Ποια είναι η σύσταση για τις έγκυες γυναίκες;
Το εμβόλιο δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γονιμότητα των γυναικών, μία ανησυχία που προβληματίζει πολλές νέες γυναίκες, εμποδίζοντάς τις να εμβολιαστούν. Η λοίμωξη COVID-19 είναι πιο σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός στο πρώτο τρίμηνο κύησης είναι λογικό να αποφεύγεται, αλλά στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρότι έγκυες γυναίκες δεν έχουν ενταχθεί στις κλινικές μελέτες, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο του εμβολιασμού για να αποφύγουν τη σοβαρή λοίμωξη.

Αν κάποιος νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, πρέπει να λάβει θεραπεία ή τη δεύτερη δόση;
Δεν υπάρχει σαφής οδηγία για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα εμφανίσουν λοίμωξη COVID-19 μεταξύ των δύο δόσεων. Αν κάποιος εμφανίσει σοβαρότερη μορφή της νόσου τότε συνίσταται να λάβει θεραπεία με εγκεκριμένα φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, και όταν υφεθούν τα συμπτώματα να υποβληθεί κανονικά στη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Μειώνει ο εμβολιασμός τη μετάδοση του ιού;
Οι μελέτες των εμβολίων δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν τη μείωση της μετάδοσης του ιού, αλλά τη μείωση της σοβαρής νόσου COVID-19 που επιτυγχάνουν τα εμβόλια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν τη νόσο, άρα κατ’ επέκταση και τη μετάδοση. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το ποσοστό μείωσης. Όμως, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο λιγότεροι ασθενούν, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση της νόσου.

Αν ναι, τότε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης;
Τα δεδομένα για τη μείωση της μετάδοσης δεν είναι ακόμη ώριμα, και επίσης ο μαζικός εμβολιασμός απέχει ακόμα από το να αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό ώστε να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Θα χρειάζονται δόσεις ενίσχυσης μελλοντικά με το εμβόλιο, και με τι συχνότητα;
Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη μακροχρόνια προστασία των εμβολίων, ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης (booster), ίσως αν όχι ετησίως, όπως της γρίπης, σε άλλα χρονικά διαστήματα, κυρίως εάν επιθυμεί να ταξιδέψει κάποιος σε περιοχές του πλανήτη που ενδημούν διαφορετικά στελέχη.

Μετριάζει τον ενθουσιασμό για το τέλος της πανδημίας με τα νέα εμβόλια η εμφάνιση νέων στελεχών;
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να συνοψίσουμε τι γνωρίζουμε για τα νέα στελέχη. Είναι γνωστό ότι το στέλεχος Β.1.1.7 (που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο), είναι αρκετά συχνό πλέον, είναι πιο μεταδοτικό και οδηγεί σε σοβαρότερη μορφή της νόσου, αλλά τα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το στέλεχος. Το στέλεχος Β.1.351 (που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική), είναι σχετικά ανθεκτικό στα εμβόλια, τουλάχιστον σε πειράματα στο εργαστήριο. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του ιού εκτός από το στέλεχος αυτό καθαυτό, όπως το κλίμα, το περιβάλλον και η περίοδος του χρόνου. Για να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στα νέα στελέχη θα πρέπει να γίνουν μελέτες με άτομα που έχουν εμβολιαστεί, γιατί η προστασία που παρέχεται -αν και μικρότερη για κάποια στελέχη- μπορεί να είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή νόσο και αυτό είναι αρκετό. Η ανησυχία που δημιουργούν τα νέα στελέχη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό, γιατί μειώνοντας τους ανθρώπους που νοσούν μειώνονται οι πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα καταργηθεί στις δομές υγείας όταν ελεγχθεί η πανδημία COVID-19;
Η μαζική χρήση της μάσκας που επέβαλε αυτή η πανδημία έχει μειώσει δραματικά την επίπτωση των αναπνευστικών ιών, όπως η ινφλουέντσα, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί. Οπότε είναι πιθανό να παραμείνει η χρήση της σε κάποιο βαθμό και μετά την πανδημία. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμη η σχετική τήρηση των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και ο επιμελής καθαρισμός των χεριών.

Ποιος είναι ο ρόλος των rapid-test;
Η μειωμένη ευαισθησία και ειδικότητα αυτών των τεστ σε σχέση με την PCR δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τη χρήση τους σαν τεχνική screening. Ωστόσο, ως φτηνή και γρήγορη τεχνική στους επόμενους μήνες, όπου ένα μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και ένα μέρος όχι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο δημόσιας επιτήρησης της υγείας στα σχολεία ή στις επιχειρήσεις.

Εκτός από τη δεξαμεθαζόνη, υπάρχει άλλη πρόοδος στην ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον της λοίμωξης COVID-19;
Τα δεδομένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως αυτό της εταιρείας Regeneron που χορηγείται υποδόρια, είναι υποσχόμενα όταν δίνονται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης COVID-19 για να αποφευχθεί η πρόοδος της νόσου. Το molnupiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο από του στόματος, το οποίο σε πέντε ημέρες μειώνει το ιικό φορτίο του ασθενούς. Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης, έδειξε όφελος στην πιθανότητα κλινικής επιδείνωσης σε σοβαρότερη μορφή της νόσου όταν συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο, πιθανά μέσω κάποιας αντιφλεγμονώδους δράσης του φαρμάκου. Η ρεμντεσιβίρη έχει αποδείξει κάποια δράση εναντίον του ιού. Η πιο αποτελεσματική λύση στην πανδημία, όμως, είναι ο εμβολιασμός αφού οι θεραπείες δεν δίνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Πηγή:healthstories.gr/

]]>
<![CDATA[Κορονοϊός: Τι είναι τα self test – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε]]>Sun, 21 Mar 2021 22:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/koronoios-ti-einai-ta-self-test-ola-osa-prepei-na-kseretePicture
Πληροφορίες και διευκρινίσεις για τα νέα self-test και τη χρήση τους, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, έδωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό, δωρεάν τεστ αντιγόνου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου οι πολίτες πραγματοποιώντας, μάλιστα, οι ίδιοι την εξέταση. Πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών, εύκολα και δωρεάν. Έτσι, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, μαζί με το self-test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

1.Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.
2.Είναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.
3.Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.
4.Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.
5.Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’οίκον χρήση. Εφόσον, ωστόσο, υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.
6.Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα εμπορικής διάθεσης ατομικών τεστ στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
7.Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.
8.Είναι διαφορετικά τα self tests από τα rapid tests;
Ναι, είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
9.Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
10.Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι, η προμήθεια των τεστ μπορεί να γίνεται για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.


Πηγή:www.iatropedia.gr/

]]>
<![CDATA[Εμβόλια για τον κορονοϊό και εγκυμοσύνη: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις]]>Thu, 28 Jan 2021 22:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/embolia-gia-ton-koronoio-kai-egkymosynh-12-erwtiseis-kai-apantiseisΈκδηλη είναι η ανησυχία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2.
​Η βασική σύσταση από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παράμετροι γύρω από αυτό το μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες στη χώρα μας, και ο δρ Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ξεκαθαρίζει το τοπίο, απαντώντας σε βασικές ερωτήσεις.

1. Είναι ασφαλές το εμβόλιο για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη;
Η προστασία της εγκύου από λοιμώδεις ασθένειες αποτελεί το βασικό μέλημα των γυναικολόγων και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. 'Αλλωστε, υπάρχει εμπειρία πολλών ετών από τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Το εμβόλιο έναντι του νέου κορονοϊού ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα.
Οι πλέον αρμόδιοι φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, συστήνουν κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όχι γιατί είναι επικίνδυνο ή γιατί αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης διαταραχών στην κύηση και το έμβρυο, αλλά διότι στις κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν πήραν μέρος ομάδες εγκύων ή θηλάζουσες γυναίκες.

2. Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων έναντι της COVID-19;
Οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των δύο εμβολίων που έχουν πάρει έως σήμερα την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας (Pfizer/BioNTech και Moderna) δεν περιλάμβαναν ομάδες εγκύων. Τόσο οι έγκυες όσο και οι θηλάζουσες γυναίκες αποκλείστηκαν από τις αρχικές δοκιμές φάσης III αυτών των δύο εμβολίων, επομένως δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα συγκεκριμένα δεδομένα ασφάλειας.

3. Είμαι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα με την 1η δόση του εμβολίου αλλά τώρα νομίζω ότι είμαι έγκυος. Τι πρέπει να κάνω μέχρι να υπάρχουν ασφαλή νεότερα δεδομένα;
Στην περίπτωση που έχει γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

4. Έχω εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού και επιθυμώ να προγραμματίσω την εγκυμοσύνη μου. Θα πρέπει να περιμένω;
Η αρχική σύσταση ήταν ότι μία γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις τώρα, αλλά να αποφύγει να μείνει έγκυος για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή αναθεωρήθηκε πριν λίγες ημέρες και μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.
Επειδή όμως τα δεδομένα σχετικά με τις θεραπείες υπογονιμότητας είναι περιορισμένα σε σχέση με τον κορονοϊό, συστήνεται η αναβολή της έναρξης της διαδικασίας, δηλαδή η συλλογή σπέρματος, η διέγερση των ωοθηκών και η μεταφορά του εμβρύου για τουλάχιστον μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης, κυρίως για να μην υπάρχει έντονη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Πώς δρουν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού;
Τα εμβόλια για την COVID-19 που βασίζονται στο mRNA δεν αποτελούνται από ζωντανό ιό, άρα πιστεύεται ότι δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, αποβολής ή εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών.
Τα εμβόλια τύπου mRNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν δομικά τμήματα του κορονοϊού, όπως τις ακίδες που έχει στην επιφάνειά του. Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ξένο σώμα και ξεκινά η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης, όπως συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη COVID-19. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει μελέτες για τη δράση των συγκεκριμένων εμβολίων σε εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες.

6. Πώς γίνεται το εμβόλιο για την COVID-19;
Το εμβόλιο για την COVID-19 γίνεται με ένεση στο μπράτσο, σε 2 δόσεις, με διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών (3 εβδομάδων). Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή αυγά και είναι αποτελεσματικό μερικές εβδομάδες μετά την 2η δόση. Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχει προστασία από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 90-95%.

7. Υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο για την COVID-19;
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και διαρκούν το πολύ μια εβδομάδα. Συνήθως πρόκειται για:
- Ήπιο πόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση
- Αίσθημα κόπωσης
- Πονοκέφαλο και μυαλγίες σε διάφορα σημεία του σώματος.
Αν χρειάζεται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για τη χορήγηση κάποιου αναλγητικού.

8. Είμαι αλλεργική και τώρα στην περίοδο της εγκυμοσύνης είμαι πιο ευαίσθητη στα αλλεργιογόνα. Κινδυνεύω από σοβαρή αλλεργική αντίδραση αν εμβολιαστώ;
Όλα τα εμβόλια ενέχουν κίνδυνο για εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων και αναφυλαξία. Παρόλο που ο αριθμός των εμβολιασθέντων που παρουσίασαν αναφυλαξία ήταν μικρός, οι περισσότεροι είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και ανέπτυξαν συμπτώματα αναφυλαξίας εντός 15 λεπτών από τον εμβολιασμό. Γι' αυτό το λόγο όλοι οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παγκοσμίως συστήνουν στους εμβολιασθέντες να παραμένουν για παρακολούθηση στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και 30 λεπτά για όσους έχουν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης. Στην περίπτωση εγκυμοσύνης, ο προσωπικός σας γιατρός θα σας ενημερώσει υπεύθυνα.

9. Βρίσκομαι στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τι πρέπει να κάνω αν εμφανίσω πυρετό μετά τον εμβολιασμό;
Μία από τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 είναι η εμφάνιση πυρετού, κάτι όμως που δεν πρέπει να ανησυχεί ούτε τον εμβολιαζόμενο, ούτε τον γιατρό. Ενώ ο πυρετός κατά την εγκυμοσύνη - ιδιαίτερα στη διάρκεια του 1ου τριμήνου- έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών του νευρικού σωλήνα, μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η συσχέτιση αυτή δεν είναι σημαντική αν η έγκυος λαμβάνει φολικό οξύ, κάτι που ακολουθούν οι περισσότερες γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.Η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της για τυχόν λήψη αντιπυρετικού φαρμάκου.

10. Είμαι έγκυος και λόγω της φύσης της εργασίας μου, βρίσκομαι σε συνεχή έκθεση στον ιό. Να εμβολιαστώ για τον κορονοϊό ή όχι;
Θα πρέπει να σταθμισθούν οι κίνδυνοι από την ίδια τη λοίμωξη με κορονοϊό για την έγκυο, αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου.

11. Είμαι έγκυος και έχω υποκείμενο νόσημα. Να κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό ή όχι;
Πολλές γυναίκες που είναι έγκυοι ή προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη τους μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, υπέρταση ή διαβήτη, καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσου COVID-19. Και σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν.

12. Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 επηρεάζει τον θηλασμό;
Τα εμβόλια για την COVID-19 που βασίζονται στο mRNA δεν επηρεάζουν την έγκυο, ούτε το κύημα, ούτε βέβαια το βρέφος όταν θηλάζει. Κατά συνέπεια, κανένα μωρό ούτε καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να στερηθεί το θηλασμό.
Είμαστε στην αρχή του τέλους γι αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, χάρη στα εμβόλια που αναπτύχθηκαν, αναφέρει ο κ. Κουφομιχαήλ. Μέχρι τη στιγμή όμως που ο κορωνοϊός θα καταστεί ένας διαχειρίσιμος ιός, όπως οι ιοί της γρίπης, θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την όσο είναι δυνατό αποφυγή κοινωνικών επαφών. Ειδικά οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να ακολουθούν τις οδηγίες και συμβουλές του γιατρού τους.

Πηγή:www.farmakeutikoskosmos.gr/

]]>
<![CDATA[Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Απαντήσεις σε βασικές απορίες για την «ύπουλη» αυτή νόσο]]>Fri, 13 Nov 2020 22:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/pagkosmia-imera-diaviti-apantiseis-se-vasikes-apories-gia-tin-ypoyli-afti-nosoΣήμερα υπολογίζεται ότι πάσχουν  περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου του MetropolitanGeneral, Παθολόγος – Διαβητολόγος, κ. Αντώνης Λέπουρας μας ενημερώνει για τη νόσο απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα:
Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;
Υπάρχουν οι εξής τύποι διαβήτη:
Ο τύπος 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Ο τύπος 2, στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός.
Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας;
Πάνω από 900.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας. Από αυτούς 300.000 δεν έχουν διαγνωστεί. 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;
Τα τρία Π:  η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη;
Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία. 

Πώς αντιμετωπίζεται;
Με σωστή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.

Η άσκηση μπορεί να προλάβει το διαβήτη;
Εκτός από την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένα ακόμη κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η χρήση μιας εξειδικευμένης εφαρμογής παρακολούθησης σακχάρου σε συνδυασμό με τον  μετρητή και τις ταινίες μέτρησης;
Μια εφαρμογή για κινητό αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, καθώς μέσω εξειδικευμένων λειτουργιών μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου από οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα, όπως η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνεις, αλλά και να μοιραστείς τα αποτελέσματά σου εύκολα με τον γιατρό σου, ακόμα και με την οικογένειά σου, αναφέρει ο κ. Λέπουρας.

Πάσχω από διαβήτη.  Κινδυνεύω περισσότερο από τον κορωνοϊό;
Ναι. Προστατεύσου από τον κορωνοϊό, αποφεύγοντας ταξίδια και επαφές με άτομα με συμπτώματα, εφαρμόζοντας την υγιεινή των χεριών και αποφεύγοντας να αγγίζεις το πρόσωπό σου (μάτια, μύτη, στόμα), παίρνοντας με ευλάβεια τα φάρμακά σου, αποφεύγοντας χώρους συγχρωτισμού και τις άσκοπες επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Έχω διαβήτη και εμφάνισα βήχα και πυρετό. Τι κάνω;
Μίλα άμεσα με τον γιατρό σου, αύξησε τα υγρά που προσλαμβάνεις για να μην αφυδατωθείς και μέτρα τακτικά το σάκχαρό σου.

Γιατί ο εμβολιασμός συστήνεται με έμφαση στα άτομα με διαβήτη;
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων από ασθένειες όπως η γρίπη, η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, καθώς η υπεργλυκαιμία μειώνει την ανοσία σου.

Παράλληλα, με τη θεραπεία σου, ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό βήμα για να παραμείνεις υγιής. 
Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα θωρακιστείς από γρίπη και πνευμονία, για να παραμείνεις αλώβητος να αντιμετωπίσεις τον νέο "εχθρό".  Μην ξεχνάς, ότι φέτος έχεις έναν ακόμη εχθρό, τον κορωνοϊό. 

Γιατί ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μια ύπουλη νόσος;
Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αίματος για μεγάλο διάστημα δρουν «κρυφά», προκαλώντας βλάβες στα αγγεία του οργανισμού, κάτι το οποίο θα καταλάβεις όταν πλέον θα έχει ήδη εκδηλωθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα στην καρδιά, πρόβλημα στα μάτια, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές για την υγεία καταστάσεις.

Πώς μπορώ να παρακολουθώ το σάκχαρό μου;
Η αυτομέτρηση σακχάρου αίματος με ένα ακριβές και αξιόπιστο σύστημα μετρητή και ταινιών μέτρησης είναι το κλειδί για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη. H καλή ρύθμιση του σακχάρου σου θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών από οποιαδήποτε λοίμωξη, αν νοσήσεις.

Πηγή : iatronet.gr
]]>
<![CDATA[Μύθοι και αλήθειες για τα Μέτρα Πρόληψης της Εποχικής Γρίπης]]>Wed, 11 Nov 2020 09:22:25 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/muthoi-alitheies-metra-epoxiki-gripi
Μύθοι

Η γρίπη δεν είναι σοβαρή νόσος
Αλήθειες

​Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και θάνατο, ιδιαίτερα σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα κλπ). Ακόμα και υγιή άτομα μπορεί να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές για τις οποίες απαιτείται νοσηλεία κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανόν να καταλήξουν
Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη
 Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη διότι περιέχει αδρανοποιημένα στελέχη του ιού που δεν προκαλούν νόσο


​Το αντιγριπικό εμβόλιο έχει σοβαρές παρενέργειες
​Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό αφορούν σε ευαισθησία, ερυθρότητα και ήπιο οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, κεφαλαλγία και μυαλγίες, που συνήθως υποχωρούν μετά από μία έως δύο ημέρες. Αναφορικά με την εμφάνιση συνδρόμου Gullain-Barré, η συχνότητα είναι μικρότερη από 1/1.000.000 δόσεις, ποσοστό που είναι ίδιο με αυτό του γενικού πληθυσμού

​Δεν εμβολιάζομαι γιατί είμαι αλλεργικό άτομο
​Τα άτομα με αλλεργία μπορούν να εμβολιάζονται. Σε περίπτωση ιστορικού σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό, ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί υπό ιατρική επίβλεψη

​Το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό γιατί, ενώ εμβολιάστηκα, νόσησα από γρίπη
​Εφόσον απαιτείται χρονικό διάστημα 15 περίπου ημερών μέχρι την ανάπτυξη ανοσίας, είναι δυνατό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάποιος να νοσήσει από γρίπη ή να παρουσιάσει γριπώδη συνδρομή η οποία οφείλεται σε άλλο ιό (πχ RSV, parainfluenza). Επιπλέον, κάποιος μπορεί να νοσήσει από γρίπη που οφείλεται σε διαφορετικό στέλεχος από αυτά που περιέχει το εμβόλιο. Επίσης, η ανοσιακή απόκριση μετά τον εμβολιασμό διαφέρει από άτομο σε άτομο

​Είμαι έγκυος και δεν πρέπει να εμβολιαστώ
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από γρίπη, οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία. Σε κάθε περίπτωση όλες οι έγκυες γυναίκες καθώς και εκείνες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες πρέπει να εμβολιάζονται

​Είμαι επαγγελματίας υγείας και τηρώ αυστηρά τις βασικές προφυλάξεις, εφαρμόζω σωστά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώ μάσκα και γάντια μιας χρήσης. Δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστώ
Η γρίπη μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φτερνίσματος. Οι ενήλικες μεταδίδουν τον ιο έως και μια ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διασπείρουν τον ιο στους ασθενείς τους ή στο προσωπικό ενώ είναι ασυμπτωματικοί. Συνεπώς, πλέον των βασικών προφυλάξεων συστήνεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο

​Πηγή:https://www.venizeleio.gr/wp-content/uploads/2017/03/%CE%9C%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7%CF%82.pdf
]]>
<![CDATA[5 μύθοι για τη χρήση μάσκας και τον κορωνοϊό]]>Sun, 18 Oct 2020 21:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/5-mythoi-gia-ti-xrisi-maskas-kai-ton-koronoioPicture
Έχουν περάσει 8 μήνες από την επέλαση του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη και εν αναμονή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου, το μόνο μας όπλο παραμένει η χρήση μάσκας. Η καθολική χρήση της θα είναι επιτακτική τους ερχόμενους μήνες καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται, η διασπορά του ιού αυξάνει και ο χειμώνας που έρχεται θα αυξήσει τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους και θα δημιουργήσει επιπλέον ευκαιρίες μετάδοσης του ιού.

1: Η χρήση υφασμάτινης μάσκας, δεν είναι χρήσιμη.
Γνωρίζουμε ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού, μεταδίδεται από άνθρωπό σε άνθρωπο κυρίως με τα σταγονίδια που παράγονται κατά την ομιλία ή τον βήχα.
Η χρήση μίας αυτοσχέδιας μάσκας προσώπου από ύφασμα είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε τους γύρω σας. Οι υφασμάτινες μάσκες λειτουργούν ως ένα φυσικό εμπόδιο μειώνοντας τον αριθμό των μικροοργανισμών που κάποιος απελευθερώνει στον αέρα. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι η μάσκα προστατεύει και τον χρήστη της καθώς σε περίπτωση έκθεσης θα εισπνεύσει λιγότερα μολυσματικά σταγονίδια και είναι πιθανότερο να νοσήσει ελαφρά ή και να παραμείνει ασυμπτωματικός.

2: Αν δεν είμαι άρρωστος, δεν χρειάζεται να φοράω μάσκα.
Ο κορωνοϊός SARS CoV2 μεταδίδεται και από τους ήπια νοσούντες ακόμα και τους  ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Εκτιμάται ότι το 40% της μετάδοσης του ιού γίνεται από ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό που τον κατέστησε ικανό να μας προσβάλει καθολικά και ανεξέλεγκτα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον ιό και συνεπώς δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε, να τον απομονώσουμε έγκαιρα.
Συνεπώς, επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον κορωνοϊό και ποιος όχι, συνιστάται να φοράμε σωστά όλοι μάσκα, ώστε να προστατεύουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας.

3: Αν φοράω μάσκα, δεν χρειάζεται να τηρώ τις αποστάσεις ή να παραμένω σπίτι σε περίπτωση που δεν νιώθω καλά
Με οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης, ακόμα και ήπιο θα πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι και αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται να επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας. Η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και δεν υποκαθιστά  τα καίριας σημασίας  προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

4: Η μάσκα αρκεί να καλύπτει το στόμα μου
Μια μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας. Θα πρέπει να είναι άνετη και στις δύο πλευρές του προσώπου σας, για να μπορείτε να αναπνέετε χωρίς περιορισμούς. Επιλέξτε λοιπόν μια μάσκα που να καλύπτει σωστά το πρόσωπό σας.  Μην φοράτε τη μάσκα γύρω από το λαιμό σας, το πηγούνι σας ή το χέρι σας – αυτό δεν προστατεύει κανέναν.

5: Φορώντας μάσκα, ενδέχεται να αρρωστήσω
Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν κάποιες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποιώντας μάσκα, εισπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα γεγονός που μπορεί να μας αρρωστήσει. Απερίφραστα, αυτό είναι ψευδές. Σε αντίθεση με τα σταγονίδια, η διάχυση των μορίων του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα δεν επηρεάζεται από τη χρήση υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας. Οι μάσκες δεν μειώνουν το εισπνεόμενο οξυγόνο και δεν προκαλούν επανεισπνοή του διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να φορούν μάσκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, άτομα που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα  ή άτομα τα οποία δεν μπορεί να βγάλουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια.

Πηγή:www.hygeia.gr
]]>
<![CDATA[Εμβόλια Γρίπης & Πνευμονιόκοκκου στην εποχή του COVID-19]]>Sun, 20 Sep 2020 21:00:00 GMThttp://petropharmacy.gr/blog/emvolia-gripis-kai-pnevmoniokokkoy-stin-epoxi-toy-covid-19Picture
Η ορθή τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα, αλλά και την εποχή του χρόνου και τυχόν επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων, αποτελεί θεμέλιο λίθο της προληπτικής ιατρικής. Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι αυταπόδεικτα, με τη συμβολή του στην εξαφάνιση ή στον περιορισμό της εξάπλωσης ποικίλων λοιμωδών νοσημάτων.

Γιατί λοιπόν είναι σημαντικό φέτος να αναφερθούμε στα δύο κύρια εμβόλια πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού;
  • Ο πρώτος λόγος είναι ότι φέτος αποτελεί πρόκληση για όλους (επαγγελματίες της υγείας και ασθενείς) η τήρηση των οδηγιών για έγκαιρο εμβολιασμό όσων τον έχουν ανάγκη.
Και αυτό γιατί υπάρχει φόβος από τη μεριά των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επισκεφθούν νοσοκομεία ή ιατρεία και να συγχρωτισθούν ενδεχομένως με φορείς του SARS-CoV-2. Από τη μεριά των επαγγελματιών υγείας υπάρχει σαφής σύσταση να αποφεύγουν να εμβολιάζουν ασθενείς με πιθανά συμπτώματα της νόσου COVID-19 χωρίς μέτρα ατομικής προφύλαξης. Η ανάγκη για αυτοαπομόνωση των ασθενών με κορωνοϊό για 14 ημέρες περιορίζει επίσης τις ευκαιρίες για εμβολιασμό. Η εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης και ίσως ο εμβολιασμός εκτός νοσοκομείου (σε φαρμακεία, σπίτια κ.ά.) να αποτελούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φέτος το χειμώνα αναμένεται να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα στη κοινότητα οι ιοί της γρίπης και ο νέος κορωνοϊός δημιουργώντας αυξημένη νοσηρότητα από λοιμώξεις αναπνευστικού, σύγχυση στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, περισσότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία και ανάγκη αυξημένης χρήσης  διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς για την ακριβή διάγνωση.

Γρίπη
Οι δύο ιοί έχουν πολλές ομοιότητες και λιγότερες αλλά υπαρκτές διαφορές, όπως στη κλινική εικόνα, τη μεταδοτικότητα και τη θεραπεία. Με κλινικά κριτήρια είναι δύσκολο ο ιατρός να κάνει ακριβή διάγνωση μεταξύ των δύο.
Όπως κάθε χρόνο συνιστάται το αντιγριπικό εμβόλιο να γίνει κατά προτεραιότητα:
  1. στους ενηλίκους άνω των 65 ετών
  2. στα παιδιά και ενηλίκους με συνυπάρχοντα νοσήματα
  3. σε αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους ή παιδιά <6 μηνών
  4. στις εγκύους
  5. στους επαγγελματίες υγείας
Στη συνέχεια μπορούν να εμβολιαστούν όλοι άνω της ηλικίας των 6 μηνών, αρκεί να μην έχουν ιστορικό αλλεργίας στο αυγό και παράγωγά του. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ειδική ομάδα ευάλωτη στη γρίπη με κίνδυνο για επιπλοκές κύησης εφόσον μολυνθούν. Τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες χωρίς συννοσηρότητες είναι χρήσιμο να εμβολιάζονται για τη γρίπη, ακόμα και αν δεν είναι «υποχρεωτικό», καθώς προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους από τυχόν βαριά νόσηση.

Πού ωφελεί ο εμβολιασμός για την γρίπη ειδικά φέτος;
Καταρχάς, προφυλάσσει από γρίπη, με αποτελεσματικότητα που δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί. Κάθε χρόνο οι ιοί της γρίπης αλλάζουν, για αυτό αλλάζουν και τα εποχικά εμβόλια.

Το τετραδύναμο ανασυνδιασμένο εμβόλιο θα περιέχει και φέτος ένα στέλεχος Η1Ν1 γρίπης Α, ένα στέλεχος Η3Ν2 (γρίπη Α επίσης) και δύο στελέχη γρίπης Β.
Είναι αποδεδειγμένο το όφελος από το αντιγριπικό εμβόλιο στην πρόληψη νόσησης – επιπλοκών – νοσηλειών από γρίπη.

Ακόμα και αν δεν προφυλάσσει 100% από το να κολλήσει κάποιος γρίπη, το εμβόλιο θα βοηθήσει να έχει ο ασθενής ηπιότερη νόσο. Αντίθετα δεν προφυλάσσει καθόλου από λοίμωξη ή επιπλοκές του κορωνοϊού, αλλά τουλάχιστον αποτρέπει τη διπλή – ταυτόχρονη – λοίμωξη από τους δύο ιούς.

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται ο εμβολιασμός να γίνει φέτος νωρίτερα. Η βιασύνη, ίσως οδηγήσει σε πτώση της ανοσίας αργότερα το χειμώνα. Ο Οκτώβριος έως αρχές Νοεμβρίου είναι η ενδεδειγμένη περίοδος για να εμβολιαστεί κανείς στην Ελλάδα. 

Πνευμονιόκοκκος
Ο πνευμονιόκοκκος είναι το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας, αλλά και κοινό αίτιο ωτίτιδας, μηνιγγίτιδας, σήψης. Είναι γνωστό ότι επιπλέκει τη πορεία των νοσούντων με γρίπη.

Στην αντιμετώπιση της πνευμονίας της νόσου COVID-19 χορηγούνται και αντιβιοτικά για θεραπεία δευτεροπαθούς βακτηριακής επιλοίμωξης αλλά δεν είναι σαφές ακόμα πόσο συχνά συμβαίνει αυτή.

Το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου προφυλάσσει σε ποσοστό 50-75% από τη σοβαρή πνευμονιοκοκκική νόσο και είναι ασφαλές. Αποτελεί λοιπόν ένα απλό τρόπο να προληφθεί αυτό το χειμώνα μια βακτηριακή πνευμονία πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής μετά από ιογενή λοίμωξη (κορωνοϊό ή γρίπη).

Συνιστάται το συζευγμένο 13-δύναμο εμβόλιο που είναι έτσι και αλλιώς υποχρεωτικό και ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού στα παιδιά και στους ενήλικες >65 ετών. Συνιστάται επίσης στους νεότερους ενήλικες όταν υπάρχουν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί η εμπειρία του φετινού χειμώνα στο Νότιο ημισφαίριο, που ήταν η σημαντική μείωση της γρίπης και λοιπών ιώσεων του αναπνευστικού χάρη στη χρήση μάσκας και στην υγιεινή των χεριών, μέτρο που και εμείς μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε.

Πηγή : www.hygeia.gr

]]>